T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Arı Yetiştiriciliği Kursu Açıldı

Yayın Tarihi : 4.05.2018

Çiftçilerimizin yoğun ilgisi üzerine, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Kastamonu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği çerçevesinde; İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirilen arıcılık kursunu; İl Müdürü Osman YAMAN ziyaret etti.

İl Müdürü YAMAN burada kursiyerlere yaptığı konuşmada; "İlimizde arıcılık çok önemli bir gelir kaynağıdır. İlimizde 80.000 faal arı kovanı bulunmaktadır. İlimiz potansiyeli göz önüne alındığında arılı kovan sayımızın az olduğunu söyleyebiliriz. Arılı kovan sayısını artırmalıyız. Kovan varlığına bakıldığı zaman flora yapımız uygun olmasına rağmen, bal verimi maalesef arzu edilen seviyede değil. Bunu sağlamak için var gücümüzle çalışmalıyız. İlimizde üretilen balın kalitesi çok iyi olduğundan, pazarlama problemi bulunmamaktadır.  İlimizde çiçek, kestane ve orman gülü balı üretimi kaliteli bir şekilde yıllardan beri yapılmaktadır. Üretilen bal kalitesinden asla taviz vermemeliyiz. Bal üretiminde daha çok çalışarak hak edilen seviyeye gelmeliyiz" dedi.

Konuşmasının devamında İl Müdürü YAMAN; "İl Müdürlüğümüz tarafından birçok proje ve çalışma yapılmaktadır. Yoğun bir kurs ve çiftçi eğitim çalışması başlattık. Yapmış olduğumuz bu yoğun çalışmalar çiftçi eğitimine vermiş olduğumuz önemin bir göstergesidir. İl Müdürlüğü olarak her zaman ve her yerde çiftçilerimizin yanında ve hizmetindeyiz. Kurs ve çiftçi eğitim çalışmalarımıza katılımın ve ilginin fazla olması bizleri fazlası ile memnun ediyor. Bu tür çiftçi eğitim çalışmalarına talep olduğu sürece, bundan sonra da kurs açmaya devam edeceğiz" dedi.

72 saat sürecek olan bu arıcılık kursu,  İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Veysel SELBİ tarafından verilmekte olup, kursa halen 40 kursiyer devam etmektedir. Kursiyerler; arı ırkları, arıcılıkta ilkbahar ve sonbahar bakımı, balın tanımı, bileşimi ve üretimi, ana arı yetiştirme teknikleri, arı ürünleri, (polen, propolis, arı sütü, arı zehiri) kaliteli bal üretiminde flora takibi ve gezginci arıcılık, arı hastalık ve zararlıları gibi konu başlıkları altında teorik ve uygulamalı eğitim alıyorlar.

Kurs sonunda gerçekleştirilecek sınavda başarı gösteren kursiyerlere; Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından "Arı Yetiştiriciliği" sertifikası verilecek.