T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Göletler Balıklandırıldı

Yayın Tarihi : 27.06.2018

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından yürütülen balıklandırma çalışması çerçevesinde; su kaynaklarındaki nesli tehlike ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi, gölet ve barajlardaki mevcut balık stoklarının korunması, farklı nedenlerle zarar gören su ürünleri stoklarının takviyesi ve ekonomik değeri yüksek balık türlerinin artırılması amacıyla İl Müdürlüğümüzce bilimsel temele dayalı balıklandırma metoduyla, 2018 yılı balıklandırma faaliyetleri kapsamında ortalama 1 - 2 gram ağırlığında yaklaşık seksenbin adet Aynalı / Pullu Sazan yavrusu (Cyprinus carpio), Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğüne bağlı Su Ürünleri Üretim İstasyonu'ndan temin edilerek sağlıklı bir şekilde İlimize getirildi.  

Bu proje kapsamında İlimiz Araç Tuzaklı Göletine; 10.000, Taşköprü Asar Göletine; 5.000, Kabalar Göletine; 5.000, Devrekâni Çiğdem Göletine; 20.000, Daday Taşcılar Göletine; 25.000 ve Yumurtacı Göletine; 15.000 adet Aynalı / Pullu Sazan yavrusu (Cyprinus carpio) kontrollü bir şekilde bırakıldı. 

Yavru balıkların dağıtım programına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman YAMAN burada yaptığı açıklamada; "Baraj ve göletlere bırakılan yavru balıkların üreyip çoğalmaları için en az 2 yıl yaşamaları gerekmektedir. Bu nedenle amatör avcılık yapan vatandaşlarımızın bilinçli ve duyarlı bir şekilde avcılık yapması gerekmekte olup, bu balıklara bir defa olsun üreme şansı tanımalıyız. Doğal olarak üreyen 1 kg ağırlığındaki bir sazan balığı yılda 200-300 bin yumurta bırakmaktadır. İl Müdürlüğü olarak özellikle balıkların avlanma dönemi, boyu ve yöntemi hakkında vatandaşlarımızı bilgilendirmek için çaba sarf ediyoruz. Ayrıca İl Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından baraj ve göletlerde sık sık denetimler yapılmaktadır. Avlanma konusunda vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz" dedi.

İl Müdürü YAMAN açıklamasının devamında; "Proje ile gelecek yıllarda su kaynaklarımıza; yayın, kalkan, alabalık, sazan, şabut, kerevit ve mersin balığı başta olmak üzere yeni türlerin üretilip bırakılması planlanmıştır. İlimizde balıklandırma faaliyetleri kapsamında bu güne kadar; 2013 yılında 30.000 adet, 2014 yılında 210.000 adet, 2015 yılında 119.000 adet,  2016 yılında 90.000 ve 2017 yılında 20.000 adet sazan balığı yavrusunun göletlere bırakıldığını" ifade etti.

Yavru balıkların İlçe Müdürlüğü personeline teslim edilmesinin ardından, hızlı bir şekilde ilçelerde belirlenen göletlere belirlenen sayıda yavru balıklar usulüne uygun olarak bırakıldı.