T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Buğdayın ve Sofranın Uzmanlarıyla Kastamonu'da Siyez Çalışması Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 18.07.2018

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile Kastamonu Siyez Evi tarafından müştereken; İlimizde Kastronomi günleri etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe, Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü, İstanbul'dan gelen ünlü mutfak şefleri, Uluslararası Buğday ve Mısır Araştırma Merkezi (CIMMYT) çalışanları ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli katıldı.

İl Müdürlüğümüz Güray Koçak Toplantı Salonunda; İl Müdürü, İl Müdür Yardımcıları, Seydiler İlçe Tarım ve Orman Müdürü, Şube Müdürleri ve il dışından gelen uzman katılımcılar ile "Siyez Buğdayı" konulu seminer gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman YAMAN; İlimiz tarımı, yetiştirilen önemli tarım ve hayvancılık ürünleri konusunda detaylı bilgi verdi.

İl Müdürü YAMAN konuşmasının devamında; "İlimizde 42.000 dekar alanda yetiştiriciliği yapılan siyez buğdayının, çeşit geliştirme çalışmalarının devam ettiğini, siyez bulguru ve siyez unu için coğrafi işaret başvurusunun yapıldığını, siyez buğdayı ve ürünlerine olan talebin her geçen gün biraz daha arttığını görmekten büyük mutluluk duyduklarını" söyledi.

Daha sonra İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde görevli Gıda Mühendisi Dr. Burcu EMEKSİZOĞLU tarafından, "Kastamonu ve Siyez" konulu sunumda katılımcılara; Kastamonu ile ilgili bilgi verildikten sonra, "Siyezin tarihçesi, yetiştirilme özellikleri, besin içeriği ve siyezden elde edilen ürünlerle ilgili bilgi aktarımı yapıldı. Siyezin protein içeriğinin yüksek olduğunu, güçlü bir antioksidan olduğunu, birçok kanserin önlenmesinde etkili olan, gözün görme yeteneğine yardımcı olan A vitamini içeriğinin diğer buğdaylardan iki kat fazla olduğunu ve bağışıklığı artıran, kanserin ve kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olan beta karoten miktarının diğer buğdaylardan 3-4 kat daha yüksek olduğunu" belirtti.

Seminerde ayrıca; "Günümüzde Yetiştirilmekte Olan Yerel Çeşitlerin Genetik Çeşitliliğinin Devamını Sağlayarak Buğday Üretiminin Ve İklim Değişikliğine Dayanıklılığın Artırılması İle Gıda Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında faaliyet gösteren Uluslararası Buğday ve Mısır Araştırma Merkezi (CIMMYT) Türkiye masasında görevli Alexey Morgunov ve  Beyhan AKIN tarafından Ülkemizdeki yerel buğday çeşitleri hakkında bilgi verildi.

Son olarak Kastamonu Siyez Evi'nden Ziraat Mühendisi Neslihan ŞİMŞEK'in İtalya'da yerel buğday çeşitleri ile ilgili yapılan bir sempozyumda sundukları poster ile ilgili bilgilendirme yapmasının ardından seminer sona erdi.

İl Müdürlüğümüzdeki programın ardından; Siyez buğdayı ekim alanları, Seydiler İlçesinde faaliyet gösteren siyez buğdayı işleme tesisinin gezilmesi ve İstanbul'dan gelen tanınmış mutfak şeflerinin siyezden mamül yemek çeşitlerinin tanıtıldığı uygulamalı tanıtımları sonucu program sona erdi.